Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk honung
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Fyllning:

2 st morötter
2 st gula lökar
2 tsk torkad timjan
3 msk rapsolja
1 dl bladpersilja hackad
flingsalt
2 dl prästost grovriven

Pensling:

1 st ägg
pumpakärnor
flingsalt

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen i kall mjölk. Tillsätt olja, honung, mjöl och salt, och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk, ca 40 minuter.

2
Fyllning: Skala morötterna och riv dem på rivjärnets grova sida. Skala och hacka löken. Fräs morötter, lök och timjan i en stekpanna med olja, ca 10 minuter. Blanda i persilja och smaka av med salt. Låt kallna och blanda i ost.

3
3. Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 30×50 cm.

4
Bred fyllning över den nedre halvan av degen. Vik över den ofyllda sidan. Skär degen i ca 2 cm breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid bröden och lägg dem på bakpappersklädda skärbrädor. Låt jäsa under duk, ca 30 minuter.

5
Ställ in skärbrädorna i frysen. När bröden fryst, flytta över dem i fryspåsar.

6
Gräddning: Låt bröden stå i rumstemperatur medan ugnen värms. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med lätt uppvispat ägg. Strö på pumpakärnor och lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen, 10–12 minuter. Serveras nygräddade.