Du behöver
- 25 g jäst
- 100 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 2 st ägg
- 10.5 dl vetemjöl
Fritering:
1 l rapsolja
Glasyr:
75 g smör
5 dl florsocker
0.5 dl mjölk
röd hushållsfärg
1 msk kakao
Garnera med:
strössel
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm till 37° och häll över jästen, och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, ägg och hälften av mjölet. Arbeta till en smet. Tillsätt resten av mjölet och arbeta ihop till en lätt kletig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 mi-nuter.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är 1 cm tjock. Ta ut rundlar, som är 8 cm i diameter, med mått. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta till dubbel storlek i ca 30 minuter.
3
Fritering: Värm upp oljan i en vid gryta, gärna traktörpanna, till 180°. Fritera ett par donuts åt gången i ca 1 minut, tills de fått fin färg. Låt rinna av och svalna på hushållspapper.
4
Glasyr: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Vispa det slätt med florsocker och mjölk. Fördela smörblandningen i två skålar. Tillsätt hushållsfärg i den ena skålen och kakao i den andra. Doppa donutsen i glasyren och garnera med strössel.