Du behöver

  • 1 kg mandelpotatis och cheriepotatis
  • 1 msk smör
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2.5 msk frysta provencalska örtkryddor Findus
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2.5 dl prästost riven lagrad

Äggstanning:

4 st ägg
2 dl vispgrädde

Garnera med:

körvel färsk
färsk timjan

Ugn: 175°

Gör så här

1
Skala och skiva potatisen tunt, gärna i en matberedare. Smörj en avlång bakform som rymmer 1 1/2 liter. Lägg också en bit bakplåtspapper i botten, så att patén inte fastnar.

2
Skala och riv vitlöken. Blanda skivad potatis, vitlök, örtkryd-dor, salt, peppar och ost och häll i formen.

3
Äggstanning: Vispa samman ägg och grädde och häll över potatisen. Stick ner en kniv lite här och där, så att äggstanning-en rinner ner.

4
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 1/4 timme. Låt svalna. Täck med folie och förvara i kylen.

5
Stjälp upp patén och skär den i 1 1/2 cm tjocka skivor. Ser-vera den kall eller uppvärmd som bufférätt. Garnera med färsk körvel och timjan.