Du behöver
- 5 dl lättmjölk eller havredryck
- 1 dl flytande fett
- 50 g jäst
- 0.5 dl kesella 1 %
- 1 st citron rivet skal
- 0.5 dl sötningsmedel strö + 1/2 dl rörsocker strö eller 1 dl rörsocker strö
- 6 dl grahamsmjöl
- 5.5 dl vetemjöl
Pensling:
1 st ägg eller mjölk
Ugn: 200º
Gör så här
1
Värm mjölken eller havredrycken och flytande fett till 37º. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med degspadet. Tillsätt kesella, citronskal, sötning, hela mängden grahamsmjöl och hälften av vetemjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i bunken, 30 minuter.
2
Arbeta in ytterligare vetemjöl tills du får en smidig deg. Ta upp och knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i tre bitar och dela varje bit i tre bitar som rullas ut till smala längder. Fläta längderna, tre och tre, och lägg dem på en plåt med bakplåtsklädd. Låt jäsa övertäckta, 25–30 minuter.
3
Pensla med uppvispat ägg eller mjölk. Grädda ca 20 minuter, till fin färg. Låt kallna under bakduk. Kan frysas!