Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 st ägg
  • 13.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk hjortronsalt

Fyllning:

1.5 dl mjölk
0.75 dl vispgrädde
2 st äggulor
0.5 dl strösocker
0.25 dl maizena majsstärkelse
0.5 msk vaniljsocker
50 g mandelmjöl
35 g smör
bittermandelarom 2 droppar

Pensling:

ägg
mandel hackad

Ugn: 225°

Gör så här

1
Fyllning: Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Häll gräddmjölken i äggblandningen under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och rör i vaniljsocker, mandelmjöl, rumsvarmt smör och bittermandelarom. Låt kallna.

2
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Värm mjölken till 37° och rör ut jästen i mjölken. Tillsätt ägg och 2 msk av smör- och sockerblandningen. Blanda ner 10 dl av vetemjölet och arbeta degen slät. Låt jäsa övertäckt i 20 minuter.

3
Tillsätt resten av smörblandningen och resten av mjölet blandat med hjorthornssalt och arbeta degen blank och smidig.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Rulla ut bitarna till längder och dela varje längd i 18 bitar. Rulla bitarna till bullar och låt dem vila ett par minuter.

5
Kavla ut bullarna till platta kakor som är ca 8 cm i diameter. Vik upp kanterna runt om mitten men inte längre in än att det blir en fördjupning i bullen. Vänd bullarna och lägg dem med “hålet” ner på en plåt med bak-plåtspapper. De liknar då en slät bulle. Tryck lite med en tumme på bullen så att det blir en grop i mitten. Lägg en matsked mandelkräm i gropen. Låt jäsa i 30–40 minuter. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö på hackad mandel. Grädda i ca 10 minuter.