Du behöver
- 50 g jäst för söta degar
- 175 g smör
- 3 dl mjölk
- 2 tsk kardemummakärnor
- 2 dl strösocker
- 1 st ägg
- 0.5 tsk salt
- 11 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g vit choklad
1.5 dl blåbär inte frysta
Pensling:
ägg
Garnera med:
florsocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm den till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Stöt kardemumman fint i en mortel tillsammans med 1 tsk socker, och rör ner i degvätskan tillsammans med ägg, salt och resten av sockret och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Fyllning: Hacka chokladen och blanda den med blåbär.
4
Ta upp degen och bearbeta den kort. Dela degen i 24 bitar som rullas till bullar. Platta ut bullarna i handen och lägg i lite fyllning. Nyp ihop och lägg på en plåt med bakplåtspapper med skarven ner. Låt jäsa övertäckta, 40 minuter.
5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ca 10 minuter. Sikta över florsocker vid servering.