Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 175 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 2 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g vit choklad
1.5 dl blåbär inte frysta

Pensling:

ägg

Garnera med:

florsocker

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm den till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Stöt kardemumman fint i en mortel tillsammans med 1 tsk socker, och rör ner i degvätskan tillsammans med ägg, salt och resten av sockret och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

3
Fyllning: Hacka chokladen och blanda den med blåbär.

4
Ta upp degen och bearbeta den kort. Dela degen i 24 bitar som rullas till bullar. Platta ut bullarna i handen och lägg i lite fyllning. Nyp ihop och lägg på en plåt med bakplåtspapper med skarven ner. Låt jäsa övertäckta, 40 minuter.

5
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ca 10 minuter. Sikta över florsocker vid servering.