Du behöver

Botten:

50 g smör
3 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl mjölk

Marängsmörkräm:

4 st äggvitor
2.5 dl strösocker
250 g smör
100 g jordgubbar tinade

Fyllning:

1.5 dl vispgrädde
150 g jordgubbar färska eller frysta tinade

Garnera med:

150 g jordgubbar

Ugn: 175°

Gör så här

1
Botten: Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och sikta ner i smeten. Tillsätt mjölk och smält smör och blanda till en smet. Häll sme-ten i smord och bröad form som rymmer 1 ½ l. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.

2
Marängsmörkräm: Vispa äggvitor och socker i en skål över vattenbad till en fast maräng som ska bli 65°. Ta bort kastrullen från värmen och vispa med elvisp tills marängen svalnat, ca 10 minuter. Klicka i rumsvarmt smör under vispning. Det är lätt att smeten skär sig och det beror på att ingredienserna har olika temperatur. Låt det stå en stund och vispa, så blir smeten “fin” igen.

3
Mixa jordgubbarna och rör ner i marängen. Även här kan smeten skära sig. Vänta en stund och vispa ihop den igen.

4
Fyllning: Dela bottnen i tre delar. Bred lite marängsmörkräm över en botten och lägg på nästa. Bred på vispad grädde och skivade jordgubbar. Lägg på sista bottnen och bred resten av krämen runt om och ovanpå. Spara lite och spritsa små “rosor “runt kanten. Garnera med delade jordgubbar. Tårtan kan göras dagen innan men lägg inte på jordgubbarna förrän samma dag den ska serveras.

Portioner
10 portioner

Du behöver

    ingredients does not have any rows

Gör så här

instructions does not have any rows