Du behöver

  • 8 st clementin 8-10 stycken, eller annan småcitrus

Sockerlag:

3 dl vatten
3 dl strösocker
1 bitar kanelstång
2 st stjärnanis
0.5 st vaniljstång

Chokladgrädde:

25 g mörk choklad 70 %
2 dl vispgrädde

Garnera med:

citronmeliss eller chokladfigurer

Gör så här

1
Skala frukten med en tunn vass kniv och lägg i en glasburk.

2
Sockerlag: Koka upp vatten, socker, kanelstång, stjärnanis och snittad vaniljstång i en kastrull. Låt kallna i kallt vattenbad. Häll lagen över frukten och låt stå i kylen till servering. Servera frukten hel eller halv i dessertglas.

3
Chokladgrädde: Bryt chokladen i bitar och smält den i en skål över hett vattenbad eller i en glasskål i mikron, ca 30 sekunder. Rör om. Vispa grädden och tillsätt chokladen mot slutet av vispningen. Sprita klickar av chokladgrädden i skålarna och garnera med citronmeliss och/eller cho-kladfigurer.

4
Tips! Chokladfigurer gör du av 25 g smält blockchoklad, smält som ovan. Pensla i figurer på bakplåtspapper. Låt kallna och ta loss från papperet.