Du behöver

  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 dl kruskakli
  • 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 4 dl vetemjöl

Ugn: 225°

Gör så här

1
Koka vete- och rågkross mjukt under lock i hälften av vattnet, ca 5 minuter. Häll i resten av vattnet och låt svalna till 37º.

2
Smula ner i jästen i “krossblandningen” och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, kruskakli, dinkelmjöl och så mycket vetemjöl att degen blir smidig och släpper bunkens kant. Låt jäsa under duk 40–50 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bord och knåda eventuellt in mer vetemjöl. Dela degen i 20 bitar och forma bitarna till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under duk, ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter. Låt svalna på galler under duk.