Du behöver
- 1 dl vetekross
- 1 dl rågkross
- 5 dl vatten
- 50 g jäst
- 2 tsk salt
- 2 msk olja
- 1 dl kruskakli
- 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
- 4 dl vetemjöl
Ugn: 225°
Gör så här
1
Koka vete- och rågkross mjukt under lock i hälften av vattnet, ca 5 minuter. Häll i resten av vattnet och låt svalna till 37º.
2
Smula ner i jästen i “krossblandningen” och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, kruskakli, dinkelmjöl och så mycket vetemjöl att degen blir smidig och släpper bunkens kant. Låt jäsa under duk 40–50 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bord och knåda eventuellt in mer vetemjöl. Dela degen i 20 bitar och forma bitarna till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under duk, ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter. Låt svalna på galler under duk.