Du behöver
- 3 st ägg
- 4 dl rörsocker
- 5 dl morot grovriven
- 1.5 dl solrosolja
- 1 st apelsin rivet skal
- 3.5 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 0.5 tsk bakpulver
- 1 g saffran
- 100 g mörk choklad
- 1.5 dl hasselnötter
- 2 dl torkade tranbär
Apelsinglasyr:
100 g philadelphiaost färskost
50 g smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 st apelsin rivet skal
25 g mandelspån rostade
Garnera med:
apelsinklyfta
Ugn: 175°
8–10 bitar
Gör så här
1
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner morot, olja och apelsinskal. Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och saffran och vispa ner i smeten.
2
Grovhacka chokladen och nötterna och vänd ner choklad, nötter och tranbär i smeten.
3
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Känn med en provsticka att den är färdiggräddad.
4
Apelsinglasyr: Blanda färskost, rumsvarmt smör, siktat florsocker, vaniljsocker och apelsinskal, och bred över kakan. Strö på rostade mandelspån och garnera med apelsinklyftor.