Du behöver
- 1.5 dl russin
- 1 dl vatten
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl svagdricka
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk salt
- 2 tsk malen ingefära
- 1 tsk nejlika mald
- rågsikt ca 14 dl
- 1 msk ljus sirap
- 1 msk vatten
Ugn: 225°
2 bröd
Gör så här
1
Koka russinen mjuka i vattnet ett par minuter. Låt svalna till rumstemperatur.
2
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull, tillsätt svagdricka och värm till 37°.
3
Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Till-sätt resten av degspadet, sirap, salt, ingefära, nejlika, russin med vatten och det mesta av rågsikten. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bitarna till limpor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
5
Blanda sirap och vatten och pensla bröden med blandningen. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.