Du behöver

  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 1.5 dl sirap mörk
  • 2 tsk salt
  • 1 msk sockerkulör (koloritsoja)
  • rågsikt ca 16 dl

Till utbakning:

1 dl vetemjöl

Ugn: 200°

2 bröd

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till 37°. Häll lite vatten över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vattnet.

2
Tillsätt sirap, salt, sockerkulör och hälften av rågsikten. Arbeta degen i maskin, 5 minuter. Tillsätt mer rågsikt och arbeta degen tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt i 2 timmar.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord, använd vetemjölet till utbakning. Dela degen i två bitar och forma bitarna till limpor. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 45 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter.