Du behöver
- 50 g jäst
- 1 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 0.5 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- 1 st ägg
- 200 g smör
- 9 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör
100 g mandelmassa
1 msk kanel
1 dl strösocker
1.5 dl russin
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölk och grädde till 37° och häll över jästen, och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt socker, salt, ägg, rumsvarmt smör i klickar och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
3
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, riven mandelmassa, kanel och socker.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är 30×20 cm. Bred på fyllning och rulla ihop från långsidan. Lägg rullarna med skarven ner på plåt med bakpapper.
5
Klipp jack med jämna mellanrum nästan ner och vik snibbarna växelvis åt höger och vänster. Låt flätorna jäsa övertäckta i 45 minuter.
6
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda strax under mitten i 20 minuter.