Du behöver

  • 150 g smör
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kaffe kallt
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl kakao
  • 0.5 tsk bakpulver

Mousse:

1 st gelatinblad
100 g ljus choklad
2.5 dl vispgrädde + 1 msk
2 st äggulor
1 msk vispgrädde

Garnera med:

2.5 dl vispgrädde
10 bitar noblesse lövtunna chokladplattor
jordgubbar

Ugn: 175°

14 bitar

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker utan att det blir pösigt. Tillsätt kaffet.

2
Blanda mjöl, kakao och bakpulver och rör ner i smeten och vänd sist i det smälta smöret. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Låt kallna.

3
Mousse: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter. Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1/2 dl av grädden. Låt chokladen smälta under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör i äggulorna. Ta upp gelatinbladet och smält i en kastrull med 1 msk grädde. Vispa resten av grädden lätt. Blanda ner chokladmassan i grädden och vänd ner gelatinet och häll i formen ovanpå bottnen. Låt stå i kylen att stelna i 3 timmar.

4
Ta kakan ur formen. Vispa grädden och bred runt om och ovanpå kakan. Sätt delade chokladplattor runt om på kanten. Garnera med jordgubbar.