8–10 portioner

Du behöver

  • 50 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk
  • 5 medelstora äpplen

Garnera med:

florsocker
mynta
citronzest

Servera med:

3 dl grädde
1 dl lemon curd (gör egen eller köp färdig)

Ugn: 175°

Gör så här

1
Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2
Smält smöret. Riv mandelmassan och vispa i äggen, ett i taget. Vispa ner sockret. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten. Tillsätt mjölk och det smälta smöret.
3
Skala och klyfta äpplena. Lägg hälften av klyftorna i botten av formen. Häll hälften av smeten i formen över äpplena. Lägg på resten av äppelklyftor i ett fint mönster. Täck med resterande smet. Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter. Låt kallna i formen.
4
Lägg över kakan på ett serveringsfat. Sikta över florsocker. Garnera med mynta och citronzest. Servera med vispad grädde blandad med lemon curd.