Du behöver
- 50 g smör
- 100 g mandelmassa
- 3 st ägg
- 1.5 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl mjölk
- 5 st äpplen medelstora
Garnera med:
florsocker
mynta
citronskal det ytterst gula på skalet
Servera med:
3 dl grädde
1 dl lemon curd finns att köpa färdig
Ugn: 175°
Gör så här
1
Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2
Smält smöret. Riv mandelmassan och vispa i äggen, ett i taget. Vispa ner sockret. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten. Tillsätt mjölk och det smälta smöret.
3
Skala och klyfta äpplena. Lägg hälften av klyftorna i botten av formen. Häll hälften av smeten i formen över äpplena. Lägg på resten av äppelklyftor i ett fint mönster. Täck med resterande smet. Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter. Låt kallna i formen.
4
Lägg över kakan på ett serveringsfat. Sikta över florsocker. Garnera med mynta och citronzest. Servera med vispad grädde blandad med lemon curd.