Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 1 dl linfrö krossat
  • 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • dinkelmjöl ca 8 dl siktat

Fyllning:

3 st rödlökar stora
3 msk rapsolja
1 msk kumminfrö
flingsalt
3 dl prästost grovriven
pumpakärnor
flingsalt

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37º och häll i bunken. Rör ut jästen i mjölken.

2
Tillsätt olja, salt, honung, linfrö och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk, ca 45 minuter.

3
Fyllning: Skala och hacka löken och fräs den på svag värme i en stek-panna olja, 10–15 minuter. Blanda i kummin och salt. Låt kallna.

4
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en platta som är 30×50 centimeter. Bred lök och ost över degen. Rulla ihop som en rulltårta. Skär i snibbar.

5
Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och åt jäsa under duk, ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pumpakärnor och lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.