Du behöver
- 4 st bröd
- 4 dl vetekross
- 6 dl vatten
- 5 dl mjölk
- 3 msk rapsolja
- 50 g jäst
- 2 msk sirap
- 1 msk salt
- 0.75 msk anisfrön stötta
- 0.75 msk fänkålsfrön stötta
- 8 dl rågsikt
- 6 dl vetemjöl
Ugn: 200º
Gör så här
1
Koka vetekross och vatten under lock tills grynen är mjuka, ca 10 min. Blanda i mjölk och olja, och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.
2
Smula jästen i en bunke. Rör ut med lite av krossblandningen. Tillsätt resten av krosset, sirap, salt, kryddor, rågsikt och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Låt jäsa under duk ca 45 min.
3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Forma den till 4 knubbiga bröd och lägg i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm. Pensla med olja mellan limporna. Låt jäsa under duk ca 45 min.