Du behöver

  • 4 st bröd
  • 4 dl vetekross
  • 6 dl vatten
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk rapsolja
  • 50 g jäst
  • 2 msk sirap
  • 1 msk salt
  • 0.75 msk anisfrön stötta
  • 0.75 msk fänkålsfrön stötta
  • 8 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl

Ugn: 200º

Gör så här

1
Koka vetekross och vatten under lock tills grynen är mjuka, ca 10 min. Blanda i mjölk och olja, och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.

2
Smula jästen i en bunke. Rör ut med lite av krossblandningen. Tillsätt resten av krosset, sirap, salt, kryddor, rågsikt och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Låt jäsa under duk ca 45 min.

3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Forma den till 4 knubbiga bröd och lägg i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm. Pensla med olja mellan limporna. Låt jäsa under duk ca 45 min.