Du behöver
- 3 dl vatten
- 1 dl grovt rågmjöl
- 1 dl rågkross
- 3 dl vatten 37 grader
- 25 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 1 tsk salt
- 2 msk sirap mörk
- 11.5 dl vetemjöl
Ugn: 250°/200°
2 limpor
Gör så här
1
Koka upp vattnet. Lägg rågmjöl och rågkross i en skål och häll på vatt-net. Rör om och det låt svalna under handduk, ca 1 timme.
2
Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt det skållade mjölet, rumsvarmt smör i klickar, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl med maskin i 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och forma till två limpor. Lägg limporna i smorda brödformar. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt på ugnen på 250º.
4
Sätt in limporna i ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda i ca 45 mi-nuter.