Du behöver

  • 3 dl vatten
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 3 dl vatten 37 grader
  • 25 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 2 msk sirap mörk
  • 11.5 dl vetemjöl

Ugn: 250°/200°

2 limpor

Gör så här

1
Koka upp vattnet. Lägg rågmjöl och rågkross i en skål och häll på vatt-net. Rör om och det låt svalna under handduk, ca 1 timme.

2
Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt det skållade mjölet, rumsvarmt smör i klickar, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl med maskin i 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och forma till två limpor. Lägg limporna i smorda brödformar. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt på ugnen på 250º.

4
Sätt in limporna i ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda i ca 45 mi-nuter.