Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 tsk salt
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 4 dl rågsikt
  • 8.5 dl vetemjöl

Ugn: 225°

20 bullar

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll lite över jästen. Rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt resten av mjölken, rumsvarmt smör i klickar, salt, sirap, rågsikt och nästan allt vetemjöl, och arbeta till en smidig deg. Jäs övertäckt i 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Rulla bitarna till bullar och platta till dem. Markera ett kors i bullen. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.