Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 50 g smör eller margarin
- 2 tsk salt
- 0.5 dl ljus sirap
- 4 dl rågsikt
- 8.5 dl vetemjöl
Ugn: 225°
20 bullar
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll lite över jästen. Rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt resten av mjölken, rumsvarmt smör i klickar, salt, sirap, rågsikt och nästan allt vetemjöl, och arbeta till en smidig deg. Jäs övertäckt i 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Rulla bitarna till bullar och platta till dem. Markera ett kors i bullen. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.