Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.25 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1.5 st äpplen
  • 0.5 tsk kanel

Tosca:

50 g smör
0.75 dl strösocker
50 g mandelspån
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Ugn: 175°, 200°

10 bitar

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten tillsammans med det smälta smöret.

2
Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diam, gärna med lös-tagbar kant.

3
Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Fördela klyftorna över smeten och strö över kanel. Grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 25 minuter.

4
Tosca: Smält smör och socker i en kastrull. Rör i mjöl och mandelspån. Tillsätt mjölken och värm under omrörning. Skeda försiktigt toscasmeten över kakan. Grädda klart på 200°, ca 10 minuter.