Du behöver

  • 1 kg lammytterfilé
  • smör
  • flingsalt, nymald peppar

Tapenade:

3 dl oliver svarta urkärnade
4 st vitlöksklyftor
6 st sardellfiléer
3 msk kapris
2 msk färsk timjan
3 msk pressad citronsaft
1 dl olivolja
nymald peppar
250 g cocktailtomater

Ugn: 150°

Gör så här

1
Tapenade: Hacka oliver, vitlök, sardeller, kapris och timjan för hand. Blanda i citronsaft, olja och peppar.

2
Putsa filén och bryn den runt om i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över köttet på en plåt med bakplåtspapper. Stick en kötter-mometer i köttets tjockaste del och stek klart mitt i ugnen tills innertemperaturen är 57º för rosa kött. Låt svalna.

3
Lägg köttet och tapenaden i dubbla plastpåsar och blanda runt. Förvara i kylen några timmar eller över natten. Vänd ett par gånger under tiden.

4
Vid servering: Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på fat. Blanda marinaden med klyftade tomater och fördela över köttet. Garnera med färsk timjan.