Du behöver

  • 300 g strömmingsfilé eller sillfilé
  • 1.5 dl grovt rågmjöl
  • 2 msk matfett

Marinad:

2 msk senap
0.5 dl matlagningsgrädde
1 st äggula
2 msk hackad dill
salt, vitpeppar

Picklade morötter:

4 st morötter

Lag:

0.5 dl ättikssprit 12%
1 dl strösocker
1.5 dl vatten
1 st schalottenlök
4 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad
2 st dillstjälkar

Servera med:

kokt potatis
dill
citron

Gör så här

1
Blanda samman senap, grädde, äggula, dill, salt och peppar till marina-den i en skål. Lägg ner strömmingen och låt den marineras i 15–20 minuter.

2
Skala och skär morötterna i sneda skivor. Förväll dem i lättsaltat vatten i 3 minuter.

3
Blanda ättiksprit, socker och vatten i en kastrull, och koka upp. Skala och skiva löken och blanda ner tillsammans med kryddpeppar, lagerblad och grovhackade dillstjälkar. Låt svalna. Tillsätt morötterna och låt kallna.

4
Ta upp strömmingarna och panera skinnsidan i rågmjöl på ett fat. Lägg samman så att fisken blir hel. Stek i en stekpanna med matfett, ca 2 minuter per sida. Servera med morötterna, kokt potatis, dill och citron.