Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten 37
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 msk brödsirap
- 15 st oliver urkärnade svarta
- 0.75 dl oregano eller 1 msk torkad
- vetemjöl fullkorn
Ugn: 200º
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke och värm vattnet till 37°. Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt olja, salt, sirap, hackade oliver, oregano och mjöl.
2
Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Häll upp degen på rikligt mjölat bakbord. Mjöla ovanpå och dra och platta försiktigt ut den med händerna. Skär 3 avlånga bitar av ungefär hälften av degen, och vrid dem i spiraler till smala baguetter, lika långa som plåten.
4
Lägg dem på plåten med bakplåtspapper eller på en baguetteplåt. Låt jäsa ca 30 minuter och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
5
Skär ca 15 bitar av resterande deg och lägg på en plåt med bakplåts-papper. Låt jäsa i 30 minuter och grädda i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Låt svalna på bakgaller.
Det går också bra göra degen med kallt vatten och låta den jäsa långsamt i kylen under natten.