Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten 37
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk brödsirap
  • 15 st oliver urkärnade svarta
  • 0.75 dl oregano eller 1 msk torkad
  • vetemjöl fullkorn

Ugn: 200º

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke och värm vattnet till 37°. Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt olja, salt, sirap, hackade oliver, oregano och mjöl.

2
Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Häll upp degen på rikligt mjölat bakbord. Mjöla ovanpå och dra och platta försiktigt ut den med händerna. Skär 3 avlånga bitar av ungefär hälften av degen, och vrid dem i spiraler till smala baguetter, lika långa som plåten.

4
Lägg dem på plåten med bakplåtspapper eller på en baguetteplåt. Låt jäsa ca 30 minuter och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

5
Skär ca 15 bitar av resterande deg och lägg på en plåt med bakplåts-papper. Låt jäsa i 30 minuter och grädda i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Låt svalna på bakgaller.


Kommentar:
Det går också bra göra degen med kallt vatten och låta den jäsa långsamt i kylen under natten.