Du behöver
- 11 dl fullkornsvetemjöl ljust och milt
- 50 g jäst
- 2 msk brödsirap
- 2 tsk salt
- 1 dl valnötskärnor krossade
- 0.5 dl psylliumfrön
- 25 g smör
- 5 dl mjölk 37
20 bitar
Gör så här
1
Mät upp mjölet i en degbunke och smula ner jästen. Tillsätt sirap, salt, valnötter, psylliumfrön, mjukt smör och ljummad mjölk.
2
Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i bunken, ca 30 minuter.
3
Ta upp brödet på mjölat bakbord och knåda den smidig. Lägg ett bak-plåtspapper i en långpanna, ca 35×40 cm. Kavla ut degen i långpannan.
4
Skåra 20 rutor med en degskrapa och nagga med nagg eller en gaffel. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.
5
Grädda brödet i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter. Låt svalna på bakgaller och bryt sedan rutor av brödet.