Du behöver

  • 1 st bröd runt och 1 avlångt
  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 1.5 dl fiberhavregryn
  • 1.5 dl grynbladning Axa
  • 1 msk salt
  • 2 msk honung
  • 25 g smör
  • 16 dl vetemjöl

Ugn: 200º

1 runt och 1 avlångt bröd

Gör så här

1
Smula jästen i en stor degbunke. Värm vatten och mjölk till 37° och rör ner i bunken så att jästen löses upp.

2
Rör ner havregryn, grynblandning, salt, honung, mjukt smör och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 2 delar och forma den ena till en rund bulle och den andra till ett avlångt bröd. Lägg i mjölade korgar med skarven uppåt.

4
Tryck till bröden i mitten med en knuten näve, så att det blir en grop. Låt jäsa 20 minuter i korgen under bakduk.

5
Vänd upp bröden ur korgarna på en plåt med bakplåtspapper. Snitta rutor med en vass kniv i det runda brödet och ränder längs med det andra brödet. Låt jäsa ytterligare 10 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Låt bröden svalna på bakgaller.