Du behöver
Surdeg:
25 g jäst
1.5 dl vatten
1.5 dl rågsikt
Degsättning:
3.5 dl vatten
2 tsk salt
1 msk olivolja
4 dl rågsikt
6.5 dl vetemjöl
Ugn: 200º
2 avlånga bröd
Gör så här
1
Smula jästen i en liten bunke och rör ut med ljummet vatten. Blanda i rågsikt, plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur i 1 dygn. När en svagt syrlig doft känns är surdegen klar.
2
Blanda ner surdegen i vattnet till degsättningen i en större bunke. Till-sätt salt, olja, rågsikt och mjöl. Arbeta degen tills den släpper bunkens kant. Låt jäsa, ca 30 minuter under bakduk.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den blank och smidig. Dela den i 2 delar, forma och rulla till limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa, ca 20 minuter.
4
Skär 3–4 snitt tvärs över limporna. Låt jäsa i ytterligare 10 minuter un-der bakduk. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Låt bröden svalna på bakgaller.