Du behöver
- 0.75 pkt jäst 37,5 g
- 4 dl mjölk
- 0.5 msk fänkål (brödkrydda)
- 1 tsk salt
- 5 dl vetemjöl med fullkorn
- 5 dl lantbrödsmjöl ljust
- 2 dl vetemjöl ca 2 dl
- 50 g smör mjukt
Ugn: 225º
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37º, häll den i bunken och rör ut jästen.
2
Tillsätt fänkål, salt och mjölsorterna, och arbeta degen smidig. Klicka i smöret under arbetets gång. Låt degen jäsa under bakduk, ca 1 timme.
3
Vält ut degen på ett mjölat bakbord och forma det med lätta händer till en kaka, 30×40 cm.
4
Skär remsor av degen och dela dem i ca 25 portionsbitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 minuter under bakduk.
5
Grädda bröden i mitten i ugnen, ca 10 minuter. Låt dem svalna på galler utan bakduk.