Du behöver
- 1 st burk Bagarens rågsurdeg 150 g
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 1 msk rapsolja
- 3 dl lantbrödsmjöl
- 11 dl vetemjöl
- 1 msk salt
Ugn: 250°/225º
Gör så här
1
Skaka burken med surdeg och häll upp i degskålen. Smula ner jästen i en skål och tillsätt kallt vatten. Blanda i olja, lantbrödsmjöl och det mesta av vetemjölet.
2
Arbeta degen väl i maskin 10 minuter eller 15 minuter för hand. Degen ska vara lite lös. Täck med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar.
3
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma två bröd utan att arbeta degen för mycket.
4
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckta i 1 timme.
5
Sätt på ugnen på 250º och sätt in en form med 1/2 l vatten. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 225°. Grädda i 20–25 minuter.
Bagarnes rågsurdeg finns att köpa i butik!
Tillsätt inte allt mjöl från början för mjöl är olika torrt och vi mäter olika.
Tänk på att jästiden varierar beroende på hur varmt vi har i köket.