Du behöver

  • 1 st burk Bagarens rågsurdeg 150 g
  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 3 dl lantbrödsmjöl
  • 11 dl vetemjöl
  • 1 msk salt

Ugn: 250°/225º

Gör så här

1
Skaka burken med surdeg och häll upp i degskålen. Smula ner jästen i en skål och tillsätt kallt vatten. Blanda i olja, lantbrödsmjöl och det mesta av vetemjölet.

2
Arbeta degen väl i maskin 10 minuter eller 15 minuter för hand. Degen ska vara lite lös. Täck med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar.

3
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma två bröd utan att arbeta degen för mycket.

4
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckta i 1 timme.

5
Sätt på ugnen på 250º och sätt in en form med 1/2 l vatten. Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 225°. Grädda i 20–25 minuter.


Kommentar:
Bagarnes rågsurdeg finns att köpa i butik!

Tillsätt inte allt mjöl från början för mjöl är olika torrt och vi mäter olika.
Tänk på att jästiden varierar beroende på hur varmt vi har i köket.