Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 dl havrekli
  • 2 dl havregryn
  • 2 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl

Pensling:

filmjölk
havregryn

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smör och tillsätt mjölk, och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt sirap, havrekli, havregryn, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre bitar. Forma till runda bröd. Platta ut dem lätt med handen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

4
Pensla bröden med filmjölk och strö över havregryn. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter. Grädda i 15 minuter.


Kommentar:
Tillsätt inte allt mjöl från början för mjöl är olika torrt och vi mäter olika.
Tänk på att jästiden varierar beroende på hur varmt vi har i köket.