Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 2 msk ljus sirap
- 1 dl havrekli
- 2 dl havregryn
- 2 tsk salt
- 10 dl vetemjöl
Pensling:
filmjölk
havregryn
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smör och tillsätt mjölk, och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt sirap, havrekli, havregryn, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre bitar. Forma till runda bröd. Platta ut dem lätt med handen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4
Pensla bröden med filmjölk och strö över havregryn. Låt jäsa övertäckta i 40 minuter. Grädda i 15 minuter.
Tillsätt inte allt mjöl från början för mjöl är olika torrt och vi mäter olika.
Tänk på att jästiden varierar beroende på hur varmt vi har i köket.