Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 1.5 dl ljus sirap
  • 75 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 7 dl vetemjöl

Ugn: 200°

Gör så här

1
Värm mjölk och sirap till 37°. Smula ner jästen i en skål. Tillsätt degspadet och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet och arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma två bröd och lägg dem i smorda formar som rymmer 1 1/2 l. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

4
Grädda bröden i 40 minuter. Ta ur bröden ur formarna och grädda dem i 10 minuter till.


Kommentar:
Tillsätt inte allt mjöl från början för mjöl är olika torrt och vi mäter olika. Tänk på att jästiden varierar beroende på hur varmt vi har i köket.