Du behöver
- 5 dl mjölk
- 1.5 dl ljus sirap
- 75 g jäst
- 2 tsk salt
- 8 dl grovt rågmjöl
- 7 dl vetemjöl
Ugn: 200°
Gör så här
1
Värm mjölk och sirap till 37°. Smula ner jästen i en skål. Tillsätt degspadet och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet och arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma två bröd och lägg dem i smorda formar som rymmer 1 1/2 l. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
4
Grädda bröden i 40 minuter. Ta ur bröden ur formarna och grädda dem i 10 minuter till.
Tillsätt inte allt mjöl från början för mjöl är olika torrt och vi mäter olika. Tänk på att jästiden varierar beroende på hur varmt vi har i köket.