Du behöver

  • 150 g smör laktosfritt
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl mjölk laktosfri
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

ugn: 200º

Se tillbehör nedan.

Gör så här

1
Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och smidigt. Rör i äggen och tillsätt vaniljsocker och mjölk.

2
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Fyll formarna till cirka två tredjedelar med hjälp av två skedar. Grädda i ca 15 minuter.

3
Blåbärsgömma med pumpafrön:
Gör muffins enligt grundreceptet. Fyll formarna och tryck i några fina blåbär i varje. Strö på pumpafrön och grädda enligt grundreceptet.

4
Hallon- och chokladmuffins:
Gör muffins enligt grundreceptet. Fyll formarna och tryck i två hallon i varje. Hacka mörk choklad i småbitar och tryck i formarna. Du väljer själv hur mycket choklad du vill ha! Är du inte laktosintolerant kan du också välj vit choklad. Grädda enligt grundreceptet. Garnera med hallon.

5
Lilla äppelpajen:
Gör muffins enligt grundreceptet. Skär äpple i småbitar som rullas i kanel och socker. Fyll formarna och tryck ner äppelbitarna. Grädda enligt grundreceptet. Den här varianten kan lätt bli som en egen liten äppelpaj om du serverar den med laktosfri vaniljkräm.

6
Chokladbomben:
Gör muffins enligt grundreceptet men blanda 3–4 msk kakao med mjölet och bakpulvret. Fyll formarna. Är du en sann cho-kladälskare så trycker du ner en bit mörk choklad i mitten, eller vit choklad om du tål det. Grädda enligt grundreceptet.

7
Morots- och ingefärsmuffins:
Gör muffins enligt grundreceptet, men blanda 2 tsk ingefära med mjölet och bakpulvret. När smeten är klar blandar du i 3 dl finriven morot. Fyll formarna, pudra kardemumma över och grädda enligt grundreceptet.


Kommentar:
Använda två- eller tredubbla formar – då flyter inte smeten ut i ugnen och du får precis så runda och fina muffins som du vill ha!

Tips 2:
Byt ut vetemjölet mot glutenfri mix – så får du både laktos- och glutenfria muffins.