Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 25 g smör eller margarin
- 1 st ägg
- 2 tsk salt
- vetemjöl ca 14 dl special
Pensla med:
ägg
vallmofrö
Ugn: 250º
2 limpor
Gör så här
1
Smula jästen i en skål och värm vattnet till 37º. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.
2
Klicka i smöret och tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, ca 10 minuter i maskin, tills den släpper skålens kant.
3
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och forma två släta limpor.
4
Lägg dem i smorda brödformar och låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön.
5
Sätt in formarna i ugnen och sänk temperaturen till 200º. Grädda i 20 minuter. Ta bröden ur formarna och grädda dem i 5 minuter till.