Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 25 g smör eller margarin
  • 1 st ägg
  • 2 tsk salt
  • vetemjöl ca 14 dl special

Pensla med:

ägg
vallmofrö

Ugn: 250º

2 limpor

Gör så här

1
Smula jästen i en skål och värm vattnet till 37º. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.

2
Klicka i smöret och tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, ca 10 minuter i maskin, tills den släpper skålens kant.

3
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och forma två släta limpor.

4
Lägg dem i smorda brödformar och låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön.

5
Sätt in formarna i ugnen och sänk temperaturen till 200º. Grädda i 20 minuter. Ta bröden ur formarna och grädda dem i 5 minuter till.