Du behöver
- 1.5 dl grovt rågmjöl
- 1 dl rågkross
- 1.5 dl linfrö krossat
- 0.5 dl sesamfrön
- 2 tsk salt
- 4 dl kokande vatten
- 25 g jäst
- 3.5 dl kallt vatten
- 3 msk solrosolja
- 12 dl vetemjöl special
Ugn: 250º
Gör så här
1
Blanda rågmjöl, rågkross, linfrön, sesamfrön och salt i en skål. Häll på kokande vatten och täck med plastfolie.
2
Låt stå i rumstemperatur i 2 timmar. Rör ut jästen i det kalla vattnet. Rör ner i skållningen och tillsätt olja och det mesta av mjölet.
3
Arbeta degen kraftigt, ca 10 minuter i maskin. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
4
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma två bröd. Lägg dem eventuellt i mjölade jäskorgar. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
5
Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper och skåra med en vass kniv. Grädda i 10 minuter. Sänk temperaturen till 200º och grädda i ytterligare 25 minuter.