Du behöver

  • 1 st vaniljstång
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 2 dl kondenserad mjölk sötad
  • 4 st äggulor

Gratinering:

0.5 dl strösocker

Servera med:

250 g jordgubbar
2 msk florsocker
0.5 dl vin sauternesvin
1 msk citronmeliss hackad

Ugn: 150°

Gör så här

1
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Häll grädde och kondenserad mjölk i en kastrull och lägg i vaniljstång och frön. Koka upp och låt dra under lock vid sidan om spisen i ca 15 minuter.

2
Vispa upp äggulorna i en bunke och häll över den ljumma gräddblandningen och vispa lätt. Sila smeten genom finmaskig sil och fördela i 4 portionsformar à 1 1/2 dl.

3
Ställ formarna i en till hälften vattenfylld ugnsfast form och grädda i ca 1 timme eller tills de precis stannat. Låt svalna.

4
Sätt ugnen på grill 250° eller använd en gasolbrännare. Strö ett jämnt lager med socker på brûléerna och gratinera högt upp i ugnen tills sockret har smält och fått lite färg. Eller bränn med låga över sockret tills det smälter och får färg.

5
Ansa jordgubbarna, dela dem i bitar och lägg dem i en skål. Tillsätt florsocker, sauternesvin och citronmeliss och rör om. Fördela jordgubbarna i små skålar och servera dem vid sidan av brûléerna.


Kommentar:
Gör crème brûléerna dagen innan och gratinera eller bränn dem med brännare strax före servering.