Du behöver

Musslor:

2 kg musslor färska
1 st bananschalottenlök
1 st vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk bladpersilja grovhackad
2.5 dl vitt vin

Grytan:

4 st potatis
2 st palsternackor
2 st morötter
0.5 st purjolök
400 g laxfilé skinn- och benfri
3 dl musselbuljong
2 msk hummerfond
redning maizena
salt och peppar
200 g skalade räkor 500 g oskalad vikt

Aioli:

1 dl majonnäs se receptet på dillmajonnäs men uteslut dillen
2 st vitlöksklyftor
0.25 krm kajennpeppar

Servera med:

baguette

Gör så här

1
Musslor: Skölj musslorna i vatten och kontrollera att de är hela och att sköldarna sluter sig.

2
Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp oljan i en stor gryta på högsta värme. Fräs lök, vitlök och persilja. Tillsätt vinet och koka upp. Lägg i musslorna och skaka om grytan. Sätt på lock och rör om i grytan då och då. Ånga musslorna i ca 5 minuter. Ta upp musslorna och kasta de som inte öppnat sig. Ta musslorna ur skalen och spara några till garnering. Sila och spara buljongen till grytan.

3
Grytan: Skala och tärna potatis, palsternacka och morot. Skiva purjolöken och tärna laxen. Koka upp musselbuljongen (från musselkoket), fond, potatis och rotfrukter. Koka under lock i 10 minuter. Red ev av grytan med ljus redning. Tillsätt purjolök och lax. Rör om försiktigt. Sjud 5 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt musslor och räkor.

4
Aioli: Blanda majonnäsen, riven vitlök och kajennpeppar i en skål. Servera med baguette.