Du behöver

  • 8 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk salt
  • 25 g jäst
  • 125 g smör mjukt
  • 1 st ägg
  • 2.5 dl mjölk 37

Pensling och garnering:

1 st ägg
vallmofrö ca 2 msk blått

Gör så här

1
Lägg vetemjölet i skålen till matberedaren med plastkniven monterad. Tillsätt salt, smulad jäst, rumstempererat smör i klickar, ägg och den ljumma mjölken.

2
Arbeta degen i ca 2 minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Forma till runda bullar och kavla ut varje del till en rund kaka som är ca 1/2 cm tjock.

4
Sporra ut åtta trekantiga delar på varje kaka. Rulla samman från den bredaste delen och in till spetsen, till små gifflar. Lägg över gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter under bakduk.

5
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vallmofrö. Grädda gifflarna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna under bakduk.