Du behöver

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 st ägg medelstora

Fyllning:

1.5 dl vispgrädde
150 g kesella 10 %
1 dl hallon
2 tsk vaniljsocker

Garnera med:

florsocker
citronmeliss

Ugn: 200°

Gör så här

1
Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt smöret och låt det smälta. Koka upp. Tillsätt mjölet och rör tills smeten släpper kastrullens kant. Ta kastrullen från värmen.

2
Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa kraftigt, minst 1 minut med elvisp. Det är viktigt för att petit chouxerna ska höja sig vid gräddningen.

3
Spritsa ut smeten till runda toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, ca 25 minuter. Obs! Öppna inte ugnsluckan de första 15 minuterna. Ta ut petit chouxerna och stick hål i kanten med en gaffel. Sätt in plåten igen, ca 3 minuter. Då blir bakelserna frasiga inuti, när de fått ånga av sig. Låt kallna på bakgaller.

4
Fyllning: Vispa grädden hårt och blanda med kesella, hallon och vanilj-socker i en bunke. Fyll den i en spritpåse av engångstyp. Klipp upp petit chouxerna och spritsa in en klick av fyllningen precis innan serveringen. Sikta över florsocker och garnera med citronmeliss.