Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 4 dl vatten
  • 6 dl mjölk
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 8 dl rågflingor
  • 18.5 dl lantbrödsmjöl ljust

Pensling:

vatten
rågflingor

Ugn: 225°

4 bröd

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret. Tillsätt vatten och mjölk och värm till 37.° Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Häll i resten av degspadet.

2
Tillsätt sirap, salt, rågflingor och den mesta av mjölet och arbeta degen väl. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar som formas till knubbiga limpor. Lägg en limpa i varje hörn i långpanna med bakplåtspapper i botten. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

4
Pensla med vatten och strö över rågflingor. Grädda i 30 minuter.