Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 4 dl vatten
- 6 dl mjölk
- 0.5 dl ljus sirap
- 2 tsk salt
- 8 dl rågflingor
- 18.5 dl lantbrödsmjöl ljust
Pensling:
vatten
rågflingor
Ugn: 225°
4 bröd
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret. Tillsätt vatten och mjölk och värm till 37.° Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Häll i resten av degspadet.
2
Tillsätt sirap, salt, rågflingor och den mesta av mjölet och arbeta degen väl. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar som formas till knubbiga limpor. Lägg en limpa i varje hörn i långpanna med bakplåtspapper i botten. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
4
Pensla med vatten och strö över rågflingor. Grädda i 30 minuter.