Du behöver

Pajdeg:

250 g smör
6.5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 krm salt
0.5 tsk bakpulver
50 g mandelspån

Fyllning:

7 st äpplen
1 tsk kanel
0.5 dl råströsocker
1 tsk kardemumma

Ugn: 200º

ca 12 bitar

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ner mjöl, socker, salt och bakpulver och blanda ihop till en deg. Tryck ut två tredjedelar av degen, lite upp på kanten, i en långpanna med bakplåtspapper, ca 20×30 cm.

2
Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i klyftor och fördela i långpannan i flera lager. Strö kanel, socker och kardemumma mellan lagren.

3
Smula resten av pajdegen blandad med mandelspån ovanpå äpplena. Grädda pajen i mitten av ugnen, 35–40 minuter. Låt svalna och servera med vaniljsås.