Du behöver

  • 100 g smör
  • 1.5 dl matlagningsgrädde
  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 3/4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • citron rivet skal av 1

Fyllning:

2 st äpplen stora
1 msk smör
2 msk strösocker
1 tsk kanel

Garnera med:

1.5 st äpplen
2 tsk smör
1 msk strösocker
0.5 tsk kanel
citron 1/2 rivet skal
mynta

Ugn:175º

12 bitar

Gör så här

1
Smörj och bröa en rund bakform à 2 liter. Skala och kärna ur äpplena och skär i tärningar. Stek dem i en stekpanna med smör, socker och kanel, ca 3 minuter. Låt svalna på en tallrik.

2
Smält smöret till kakan i en kastrull. Ta den av plattan och tillsätt grädden.

3
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och rivet citronskal i en skål och rör ner i smeten. Tillsätt äppelbitarna och rör om.

4
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 50 minuter. Kontrollera med en trästicka att kakan är färdig i mitten. Låt kakan stå i formen ca 10 minuter innan den stjälps upp på ett bakgaller med ett sockrat smörpapper.

5
Skala, kärna ur och tärna äpplena till garneringen. Fräs dem i en stekpanna med smör. Tillsätt socker och kanel, och lägg över på ett fat. Garnera kakan med äppeltärningarna och strö över citronskalsstrimlor och mynta strax före serveringen.