Du behöver

Smördeg:

2.5 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör
2 st äggulor

Fyllning:

4 st äpplen
1.25 dl råströsocker
50 g smör

Vaniljcrème:

2 dl crème fraîche
2 msk florsocker
1 st vaniljarom Dr Oetker

Garnera med:

färsk mynta

Ugn: 200º/150º

Gör så här

1
Mät upp mjöl, socker och smöret i bitar i matberedarens skål med kniven monterad. Mixa till smulor. Tillsätt äggulorna och arbeta ihop till en degboll. Ta upp bollen och lägg in i plastfolie. Låt ligga i kylen, ca 30 minuter.

2
Skala och dela äpplena i fyra delar. Kärna ur dem med ett kul-järn eller en tesked. Smält råströsocker och smör i en 23 cm stor stekpanna till sirapsliknande konsistens. Använd en stekpanna som tål ugnsvärme. Lägg i äppelklyftorna med den kupiga sidan nedåt och stek dem tills de blir karamelliserade, ca 15 minuter.

3
Mjöla bakbordet lätt och kavla ut smördegen lite större än stekpannan. Ta stekpannan från plattan och lägg smördegen över äpplena. Tryck ner degen runt kanterna. Ställ stekpannan i mitten av ugnen och grädda, ca 20 minuter. Sänk värmen till 150º och grädda i ytterligare 20 minuter.

4
Ta ut stekpannan och lossa runt kanten på tarten. Lägg ett stort fat upp och ner över stekpannan och vänd snabbt så att tarten vänds upp på fatet. Vispa crème fraiche och florsocker tjockt i en bunke och blanda ner vaniljaromen. Servera vaniljcrèmen till tarten. Dekorera med mynta.