Du behöver

  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • ingefära en bit som en femkrona
  • 1 st blekselleristjälk
  • 1 st röd chilipeppar
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk olivolja
  • 2 st kryddnejlikor
  • 2 krm svartpeppar malen
  • salt
  • 500 g plommontomater
  • 500 g krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl råströsocker

Gör så här

1
Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Skär sellerin i små bitar. Kärna ur chilin och hacka den fint.

2
Fräs lök, vitlök, ingefära, selleri, chili och hackade basilikastjälkar i olja. Tillsätt nejlikor, peppar och salt, och låt småputtra i 10 minuter.

3
Rör i tärnade tomater, krossade tomater och vatten, och koka tills hälften av vätskan kokat in, ca 30 minuter.

4
Tillsätt basilikabladen och mixa. Blanda i en gryta med vinäger och socker.

5
Koka ihop till bra konsistens och smaka av. Ös upp på flaskor och förvara svalt.