Du behöver
- 1 st rödlök
- 2 st vitlöksklyftor
- ingefära en bit som en femkrona
- 1 st blekselleristjälk
- 1 st röd chilipeppar
- 1 kruka basilika
- 2 msk olivolja
- 2 st kryddnejlikor
- 2 krm svartpeppar malen
- salt
- 500 g plommontomater
- 500 g krossade tomater
- 3 dl vatten
- 1 dl rödvinsvinäger
- 1 dl råströsocker
Gör så här
1
Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Skär sellerin i små bitar. Kärna ur chilin och hacka den fint.
2
Fräs lök, vitlök, ingefära, selleri, chili och hackade basilikastjälkar i olja. Tillsätt nejlikor, peppar och salt, och låt småputtra i 10 minuter.
3
Rör i tärnade tomater, krossade tomater och vatten, och koka tills hälften av vätskan kokat in, ca 30 minuter.
4
Tillsätt basilikabladen och mixa. Blanda i en gryta med vinäger och socker.
5
Koka ihop till bra konsistens och smaka av. Ös upp på flaskor och förvara svalt.