Du behöver

  • 3 dl vetemjöl fullkorn
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 1 st citron
  • 75 g smör
  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl hett vatten
  • 0.5 dl päronkonjak
  • 1.5 st päron

Ugn: 175º

Gör så här

1
Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och rivet citronskal i en skål. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.

2
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner mjölblandningen, smöret, vatten och päronkonjak till en jämn smet.

3
Häll smeten i en smord och bröad avlång brödform, 1 1/2 liter. Skär päronen i bitar och stick ner i smeten.

4
Grädda kakan i nedre delen i ugnen, ca 35 minuter. Låt den stå i formen i 10 minuter innan den stjälps upp på bakgaller. Skiva kakan vid serveringen.


Kommentar:
Lägg en bit bakplåtspapper i botten av formen, så är det lätt att få ur kakan. Med vispad grädde till blir kakan en enkel dessert.