Du behöver

  • 3.5 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 0.5 dl råsocker flor
  • 1 st ägg

Fyllning:

100 g mandel skållad
2 msk vetemjöl
1 dl crème fraîche
1.5 dl strösocker
2 st ägg
3 msk mandellikör
3.5 st päron mogna
2 msk råströsocker

Servera med:

Vispad grädde eller valnötsglass
florsocker

Ugn: 225º

Gör så här

1
Mät upp vetemjöl, smör i bitar och socker i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör tills en degboll bildats.

2
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen, ca 30 minuter.

3
Nagga pajbottnen och förgrädda den i mitten av ugnen, ca 10 minuter. Mal mandeln i mandelkvarn och blanda med mjölet.

4
Vispa crème fraiche och socker pösigt i en skål. Tillsätt ägg och likör. Rör ner mandelmjölet och bred ut smeten i pajskalet.

5
Skala, kärna ur och skär päronen i skivor. Fördela i ett mönster över mandelsmeten. Strö över råströsockret.

6
Grädda pajen, 20–25 minuter. Servera med valnötsglass eller grädde. Sikta över florsocker vid serveringen.