Du behöver

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl strösocker
  • 6.5 dl vetemjöl

Fyllning:

2 st päron
0.5 tsk kardemumma malen
1 msk strösocker

Pensling och garnering:

1 st ägg
25 g mandelspån
florsocker

Gör så här

1
Smula ner jästen i degbunken. Smält fettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Lös upp jästen i degspadet.

2
Tillsätt salt, socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda några tag. Kavla ut degen till två tunna, runda kakor, ca 1/2 cm tjocka. Sporra varje kaka i 6 trekantiga bitar.

4
Skala, kärna ur och skär päronen i bitar och fördela på varje trekantig bit. Strö över kardemumma och strösocker. Rulla ihop från basen, dvs från den breda sidan in mot spetsen.

5
Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa, ca 30 minuter under bakduk.

6
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen, 10–15 minuter.

7
Låt gifflarna svalna på bakgaller under bakduk. Sikta över florsocker vid serveringen.