Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 1.5 tsk kardemumma malen
- 1 st ägg
- 15 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 msk kanel
1.5 st äpplen
Pensling:
1 st ägg
2 msk vatten
pärlsocker
Ugn: 250º
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37º. Häll över jästen och rör tills den lösts upp.
2
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant.
3
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut till avlånga plattor och bred på fyllningen.
5
Skala och riv äpplena. Krama ur saften och strö det rivna över fyllningen. Rulla ihop och skär i bitar.
6
Fördela i formar eller lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och vatten, och strö på pärlsocker. Grädda i 8–10 minuter.