Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1.5 tsk kardemumma malen
  • 1 st ägg
  • 15 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 msk kanel
1.5 st äpplen

Pensling:

1 st ägg
2 msk vatten
pärlsocker

Ugn: 250º

Gör så här

1
Smula jästen i en skål. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37º. Häll över jästen och rör tills den lösts upp.

2
Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant.

3
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Rör ihop smör, socker och kanel till fyllningen.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut till avlånga plattor och bred på fyllningen.

5
Skala och riv äpplena. Krama ur saften och strö det rivna över fyllningen. Rulla ihop och skär i bitar.

6
Fördela i formar eller lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och vatten, och strö på pärlsocker. Grädda i 8–10 minuter.