Du behöver
- 25 g jäst 1
- 1 dl mjölk 37
- vetemjöl ca 6 dl fullkorn
- 75 g smör mjukt
- 0.5 dl strösocker
- 2 st ägg
- 0.5 tsk kardemumma malen
Fyllning:
0.75 dl äppelmos fast
Fritering:
6 dl frityrolja
Garnera med:
1 dl strösocker
2 tsk kanel
Gör så här
1
Rör ut jästen i den ljumma mjölken och blanda ner 2 dl av vetemjölet. Låt denna lösa deg stå i ca 20 minuter. Rör under tiden smör och socker vitt och lite pösigt. Rör ner äggen ett i taget.
2
Rör ner äggblandningen i jästsmeten och blanda ner resten av mjölet och kardemumman, men spara ca 1/2 dl mjöl till utbakning. Degen ska vara ganska lös. Lägg degen direkt på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen, ca 1/2 cm tjock och ta ut rundlar med ett mått som är ca 6 cm i diameter.
3
Lägg en liten klick äppelmos på en rundel och lägg på en som lock. Nyp ihop kanterna ordentligt och lägg munkarna på ett bakplåtspapper. Gör likadant med resten av rundlarna. Samla ihop och kavla ut degspill och tryck ut fler rundlar. Låt munkarna jäsa i ca 1 timme under en bakduk.
4
Värm olja i en tjockbottnad kastrull med höga kanter till 180°. Fritera 2–3 munkar i taget och vänd dem efter ca 1 minut. De ska få en gyllenbrun färg. Låt munkarna rinna av på ett galler eller på ett dubbelvikt hushållspapper. Rulla dem i socker blandat med kanel.