40 stycken

Du behöver

Fördeg:

5 dl mjölk
75 g jäst för söta degar
2 msk strösocker
1 l vetemjöl

Degsättning:

200 g smör mjukt
1 ¾ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
4 äggulor
1 l vetemjöl

Fyllning:

5 dl vaniljkräm av pulver för kokning

Garnering:

200 g skirat smör
strösocker

Ugn: 250°

Gör så här

1
Rör ut jästen i rumstempererad mjölk i en bunke med en visp. Tillsätt socker och vetemjöl och arbeta ihop till en lös deg i ca 10 minuter. Täck över med plastfilm och låt jäsa i rumstemperatur, ca 30 minuter.
2
Lägg fördegen i degbunken till köksmaskinen. Arbeta in smöret i klickar. Tillsätt socker, vaniljsocker, äggulor och knappt 1 liter vetemjöl (spara lite till av mjölet till utbakningen) och arbeta degen i matberedaren i ca 10 minuter på låg hastighet. Låt degen jäsa under bakduk, ca 45 minuter.
3
Gör vaniljkrämen enligt anvisningar på förpackningen och kyl den.
4
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i fyra delar och rulla ut varje del till en rulle. Dela rullarna i tio bitar vardera och forma till runda bullar. Kavla ut bullarna till rundlar som är ca 12 cm i diameter.
5
Lägg en klick vaniljkräm på varje rundel och nyp ihop till en bulle. Lägg dem med skarven nedåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk, ca 45 minuter.
6
Grädda bullarna gyllenbruna i 8–9 minuter. Låt svalna på bakgaller.
7
Vid servering pensla bullarna med skirat smör och rulla dem i strösocker. Vänta med garnering till serveringen om vaniljbullarna ska frysas.