Du behöver

Vetedeg:

5 dl mjölk 37
50 g jäst för söta degar
2 tsk kardemummakärnor
0.5 tsk salt
2 dl strösocker
13.5 dl vetemjöl
100 g smör mjukt

Fyllning:

100 g smör mjukt
2 msk kanel
2 msk strösocker
2 msk ströbröd

Pensling och garnering:

1 st ägg
pärlsocker

Ugn: 225°

2 kransar:

Gör så här

1
Rör ut jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, stött kardemumma, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta in smöret. Arbeta degen tills den släpper bunkens kant.

2
Låt degen jäsa 45 minuter under bakduk.

3
Blanda mjukt smör, kanel, socker och ströbröd i en skål. Ställ åt sidan.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.

5
Bred på hälften av fyllningen på varje platta och rulla ihop. Forma varje rulle till en ring och nyp samman. Lägg över kransarna på en plåt med bakplåtspapper och klipp löv med en sax i degen. Lägg löven snett framåt och åt vänster och höger vartannat löv. Forma till kransen och låt den jäsa i ca 25 minuter.

6
Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Låt svalna på galler.