Du behöver
- 0.5 dl hasselnötter rostade och skalade
- 150 g smör mjukt
- 2.5 dl strösocker
- 2 st ägg
- 1 msk vaniljsocker
- 3.5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1.5 dl matlagningsgrädde
- 2 dl vinbär röda
- 1 msk potatismjöl
Garnera med:
vinbär
Ugn:175°
10-12 bitar
Gör så här
1
Smörj och bröa en rund form, ca 1 1/2 liter. Mal nötterna på mandelkvarn.
2
Vispa smör och socker vitt i en skål med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner vaniljsocker och vetemjölet blandat med bakpulver och de malda nötterna. Späd med grädden och rör till en slät smet.
3
Häll smeten i formen och strö över vinbären som blandats med potatismjölet. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.
4
Servera med en klick vispad grädde.
Rosta hasselnötterna på en plåt mitt i ugnen, ca 10 minuter vid 225°. Låt dem svalna något. Lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga loss skalen.