Du behöver

  • 0.5 dl hasselnötter rostade och skalade
  • 150 g smör mjukt
  • 2.5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1.5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl vinbär röda
  • 1 msk potatismjöl

Garnera med:

vinbär

Ugn:175°

10-12 bitar

Gör så här

1
Smörj och bröa en rund form, ca 1 1/2 liter. Mal nötterna på mandelkvarn.

2
Vispa smör och socker vitt i en skål med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner vaniljsocker och vetemjölet blandat med bakpulver och de malda nötterna. Späd med grädden och rör till en slät smet.

3
Häll smeten i formen och strö över vinbären som blandats med potatismjölet. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

4
Servera med en klick vispad grädde.


Kommentar:
Rosta hasselnötterna på en plåt mitt i ugnen, ca 10 minuter vid 225°. Låt dem svalna något. Lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga loss skalen.